top of page

Lamine Parke: Sık Sorulan Sorular Bölüm1

Güncelleme tarihi: 23 Eki 2021

Herkese merhaba, öncelikle kendimi tanıtacak olursam, ismim Mehmet Yavuz. Mimarım ve yaklaşık 10 yıldır kesintisiz bir şekilde Miro Designroom‘da çalışıyorum. Yaptığım işin bir kısmını, sattığımız ürünlerin ve hizmetlerimizin müşterilerimizin projelerine mimarı açıdan uyumunu ve yapılabilirliğini değerlendirmek ve genelde takibini yapmak olarak anlatabilirim.


Miro’da en ciddi sattığımız kalemlerden biri de lamine parkedir ve genelde piyasada satılan parkelere nazaran daha özel bir ürün olduğu için satışta ve uygulamada müşterilerimizden sık sık sorular alıyoruz. Bu soruları sizler için derleyip, bu 10 yıllık süreçte edindiğim tecrübemi ve yaşadığım deneyimlerimi harmanladık, dilimin döndüğünce anlattım ve bu blog yazısını hazırladık. Bugün, sizlerle paylaştığımız bu yazının birinci bölümü umarım sorularınıza bir nebze olsun cevap verebilir. İkinci ve üçüncü bölümler de yakın zamanda yayınlanacak.


1 Lamine parke nedir?

Lamine parke, çok basit anlatım ile, gerçek ahşapların tabaka halinde kesilerek, üst üste gelecek şekilde aralarına tutkal konarak ve lamine edilerek elde edilen tamamı ile %100 gerçek ahşaptır. Üst katmanlarında daha değerli ahşap, alt kısımlarında da genellikle daha düşük maliyetli yumuşak sınıf ahşaplar veya kontrplak kullanılır.


2 Neden lamine parke?

Bu soru cevaplaması hem kolay hem de zor bir soru. Öncelikle doğal ve sağlıklı bir üründür, herhangi bir kimyasal içermez, uzun ömürlü, çevre dostudur ve havaya herhangi zararlı gaz salımı yapmaz. İnsan doğasına en yakın malzemedir. Renk ve desenleri doğanın size sunduğu doğallıkta, sadelik ve zarafettedir.



3 Lamine parke türleri ve fiyatları nelerdir?

Lamine parke türleri günümüzde teknolojinin ve tasarımın değişmesi ile çoğalmıştır. En yaygın olanı plank dediğimiz düz olan çeşitli ebatlarda üretilen modelidir. Bunun yanında balıksırtı, macar kesim ve çeşitli tasarımları olan marküteri kesim çeşitidir. Fiyatları en uygun olanlar plank modellerdir. Balıksırtı, macar ve marküteri ürünler %40 oranında daha pahalı ürünlerdir ve işçilikleri daha zor olduğu için uygulama maliyeti daha pahalıdır.



4 Lamine parke fiyatları hangi aralıktadır?

Günümüzde lamine parke üreticileri ve yurt dışı tedarikçileri arttığı için piyasada kalitesine ve ahşap cinslerine göre fiyatlar çok değişkenlik gösterir. Bir rakam vermek gerekirse 35€'lardan başlar ve 200-250€'lara çıkan özel üretim ürünlere kadar varır. Piyasa ortalamasına bakarsak en yaygın satılan ürünlerin ve ebatların fiyatları 60–70€ bandındadır...




5 Lamine parkeler nasıl üretilir?

Lamine parke, (isminden de anlaşılacağı gibi) çeşitli ahşapların ince plakalara göre kesilir, ısıl işlem ve basınç altında lamine edilerek üretilir.



6 Lamine parke yerden ısıtmaya dayanıklı mı?

Lamine parke yerden ısıtmaya dayanıklıdır. Burada dikkat edilmesi gereken ürünün sağlayıcı ve üreticisinin parkeyi döşemeden önce, montaj öncesi yapılması gereken işlemleri sizlere çok açıklayıcı bir şekilde aktarması ve uygulaması gerekir. Bu işlemleri kısaca anlatacak olursak; öncelikle zemindeki şapın tozumaması ve mukavemeti güzel bir şap olması gerekir, parke montajı öncesi yerden ısıtma sistemi açılıp 4 gün boyunca kademeli bir şekilde artırılması ve 4 gün boyunca kademeli bir şekilde düşürülüp kapatılması gerekir. Bu işlemin amacı şap içerisinde mevcut nemi uçurmak ve şapın genleşmesini tamamlamasıdır. Sonra uygulama yapılacak yer temizlenir ve tozumayı ve tutumu artırıcı astarlama işlemi yapılır ve montaj yapılır. Tabi bundan sonra da her kış başladığında yerden ısıtma çalıştırılacağında birden yüksek ısılar ile değil, düşük derecelerden başlayarak yavaş yavaş artırarak çalıştırmak gerekir. Bu işlemler parkenin ömrünü uzatır. Kısaca bu şekildedir.


7 Parke döşenirken yerden ısıtma?

Parke döşenmeye başlamadan en az 1 gün önce kapatılmalıdır. Bunun teknik olarak nedeni; Yer sıcak olduğu için ustaların çalışması zordur ve yere sürülen tutkalın sertleşmesi daha uzun sürer. Tutkalın akışkan olması işçiliği zorlaştırır.



8 Parke uygulamasına başlamadan önce?

Parke uygulamasından önce, uygulama şekline göre yapılması gereken detaylar bulunmaktadır. En yaygın iki çeşit uygulama şekli vardır. Birincisi yüzer döşeme şekli, bu uygulamada şapın düzlüğü kontrol edildikten sonra şilte veya mantar şilte döşenerek yapılmaktadır. İkincisi ise ürünü yere yapıştırmak kaydı ile uygulama şeklidir. Burada dikkat edilmesi gereken şapın mukavemeti ve düzgünlüğünün kontrol edilmesi ve güzel bir şekilde temizlenip tutumu artıran ve tozumayı engelleyen astarlarının sürülmesinden sonra çift karışım poliüreten tutkal ile yere yapıştırma uygulamasıdır.


9 Parke uygulama koşulları nasıl olmalıdır?

Hava nem oranı %30-60 olmalıdır. Hava sıcaklığı ise minimum 18 derece olmalıdır ki ideal montaj şartları yakalansın. Yeni inşaatlarda nem oranları yüksek olabilir eğer bir nem ölçer makine ile ölçüm yapılırsa daha iyi olur.



10 Parke uygulama ekipmanları nelerdir?

Çekiç, testere (el testeresi, motorlu testere veya gönye kesici ), gönye, kurşun kalem, matkap ve pun, takoz ve çektirme demiri...

Motorlu otomatik testere kullanmanız durumunda paneller alttan üste doğru kesilmeli, el testeresi kullanırken ise üstten alta kesilmeli.

Panelleri birbirlerine geçirmek için her zaman bu iş için üretilen plastik takoz kullanarak güç uygulanmalı. Doğrudan çekiçle vurmak ya da parke parçalarını bu iş için kullanmak birleşim yerlerinin dağılarak zarar görmesine neden olabilir...

Yüzer sistem uygulamada D3 tipi lamba zıvana tutkalı kullanılmalı.

Son olarak, doğru ölçme ve kesme yapabilmek için bir adet metre ölçer kullanmalısınız.


Sıradaki sorular: Bölüm 2

11 Endüstriyel ağaç üretimi nedir?

12 Parkede nem tutucu nedir, nasıl uygulanır?

13 Parkede ses ve ısı izolasyonu nasıl sağlanır?

14 Çizilmeyen parke var mı?

15 Lamine ve laminant parke arasındaki farklar nedir?

16 Lamine parke ile masif parke arasındaki farklar nedir?

17 Lamine parke suya dayanıklı mı?

18 Suya dayanıklı parke nedir?

19 Ucuz lamine parke kullanışlı mıdır?

20 Ucuz lamine parke kullanımının dezavantajları nedir?

 

Öğrenmek istediğiniz, merak ettiğiniz konuları bize sosyal medya hesaplarımız veya aşağıdaki iletişim bilgilerimizden iletebilirsiniz. Size cevap vermekten büyük mutluluk duyarız.


0392 223 87 82 | 0533 820 27 56 | info@mirodesignroom.com


Yazan: Mehmet Yavuz

Miro Designroom, Satınalma, Tedarik ve Lojistik Yöneticisi, Mimar

336 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page