top of page
Yazarın fotoğrafıJasmine Dinand

Bir Miro Sohbeti: Pandemi Dönemi En Çok İlgi Gören Ürünler

Merhaba. Benim adım Jasmine. Pandeminin ilk günlerinden bu yana Miro Designroom’da neler olupbitti? 2020’de en çok satılan ürün grupları nelerdi? Bu ürünler neden tercih edildi ve benzeri sorularım hakkındaki yorumlarını Mimar ve Kurucu Direktörlerimizden Münevver Özgür Özersay ve Genel Müdürümüz Olcay Gelibolu Acar’dan dinledim. Şimdi de yazıya döktüğüm sohbetimizi sizlerle de paylaşmaktan keyif ve mutluluk duyarım.



2020 yılına nasıl ümitlerle başlamıştık? Miro Designroom için ne gibi planlar gündemdeydi?


2020 yılına çok heyecanla başlamıştık. Şirket karnemiz, yeni hedeflerimiz, kendimizi bayağı heyecanlı ve yeni bir yolun başında gibi hissediyorduk. Kurumsallaşma veya yapılanma diyebileceğimiz bizim için çok önemli bir yola girmiştik. Her gün yeni birşeyler öğreniyor, yaptığımız işlere farklı bir bakış açısı ile yaklaşıyorduk. Bu da çok dönüştürücü, güzel ama ayni anda da yorucu bir deneyimdi. - Münevver Ö.Ö.


Elbette heyecanlıydık; yeni hedefler, uygulanacak yeni kararlar, atılacak yeni adımlar. Önceden planlanmış bir yıla adım atmanın heyecanı en güçlü histi 2019 u bitiriken. - Olcay G. A.


Pandeminin başlangıcından 14 Mart’ta kapanışımıza ve 4 Mayıs’ta açılışımza kadar geçen süreç Miro’ya nasıl yansımıştı?


Pandeminin başlangıcında bu süreci en az moral bozukluğu ve bolca ümit veren odak ve disiplin ile aşmaya kararlıydık. Bu sürede, çevrimiçi işbirliği ile yeni showroom mekânlarımızın tasarımına ve ürün seçimlerine verdik kendimizi. Ekip elemanlarımızdan bir kısmı ise bütçe oluşturmaya ve web sitemizi güncellemeye yoğunlaştı. Bunlar hep yapmak istediğimiz ama müşterilerimize öncelik vermekten dolayı zaman ayırmadığımız işlerdi. Kötü bir olayı şans olarak görmeye çalıştık. - Münevver Ö. Ö.


Öngördüğümüz bir süreçti ve bu nedenle çok çabuk adapte olabildik kapanma dönemine diyebilirim, ne kadar olunabilirse elbette. Her birimiz için çok zor bir dönemdi şüphesiz, ama Miro’da hep olduğu gibi birbirimize tutunarak ayakta kaldık ve olabilecek en verimli hali ile geçirebildik bu süreci. Yapmak istediğimiz, ama günün temposu nedeniyle fırsat bulamadığımız işleri sıraya koyduk öncelikle, sonrasında da paylaştık. Yeni mağazamız bu dönemde ete kemiğe büründü mesela. Tüm birimlerimiz, yaşanacak zorlu yılın etkilerini hafifletebilmek için hazırlıklıklarını sürdürdü. Doğru ekiple olmanın önemini böylesi günlerde çok daha iyi görüyor insan.- Olcay G. A.


Peki, açılış sonrası karşılaştığımız ve bu yıla da sıçrayan tüm belirsizliklere rağmen günlerimiz nasıl geçiyor? Kısaca anlatabilir misiniz?


Beraberiz. Ara ara sıkıntıya girenlerimiz oluyor aramızda ama bir birimize destek olarak ilerliyoruz. Tedarik zincirinde ciddi sıkıntılar var. Finansal olarak tüm dünya büyük bir krize doğru ilerliyor ama bu herkes için böyle. Her gün yeni bir gün. Bu şekilde düşünüp, müşterilerimiz için (iç müşterilerimiz yani çalışanlarımız dahil) elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. - Münevver Ö. Ö.


Kolay değil, sürekli tetikte olmak gerekiyor. Evet! İş hayatı bunu gerektirir. Ancak, bu durum çok çok farklı. Kendi adıma birçok senaryo ile yaşıyorum, her adım attığımda onlarca olasılık penceresi açılıyor önümde. Ama tüm bunlara rağmen, memnuniyetsiz ya da umutsuz değilim. İşini doğru yapanın her zaman kazanacağına inananlardanım ve biz işimizi iyi yapıyoruz. Çünkü her ev, her proje bizimmiş gibi sahipleniyoruz, süreçlerini bu bağ ile takip ediyoruz. - Olcay G. A.

 

Sohbetimizin esas sorularına gelelim mi? 2020 yılında en çok satışı yapılan ürün gruplarını ve ürünleri inceledim. Bunlar üzerinden de size çok basit sorular sormak istiyorum...


İlk olarak seramik grubu ile başlamak istiyorum… Bu grupta geçen yıl en fazla sattığımız ürün Qua markamızdan Ark serisi ile ‘Silver’ renkli porselen seramik oldu. Bu ürünü grubunda birinci yapan projeler nelerdi? Hangi yüzeylerde kullanıldı? Sizce ürün niye bu kadar beğenildi ve tercih edildi? Aynı soruları, grubun ikincisi Piemme markasından Cottage Ulivo ve üçüncü sırada da Q003 dış cephe seramiği için de cevaplayabilir miyiz?


Daha minimal ve modern iç mekânlar son dönemlerde bayağı revaçta. Kullanım kolaylığı, ferahlık, hijyen… Ve tabii ki fiyatta uygunluk. Bu üç ürün için de tüm bu faktörler etken oldu diyebiliriz. - Münevver Ö. Ö.


Ark serisi, hem zemin, hem de banyolar için ideal bir ürün. Hem ebat, hem yüzey, hem de renk seçenekleri ile eşsiz bir seri. Elbette, grinin ve siyahın egemenliğinde olan bir dönemden geçiyoruz, bu nedenle de 2020’nin kazananı “Silver” oldu...

Piemme markasının ahşap serileri oldukça başarılı ve gerçeğe çok yakın. Ahşap hissi ile banyolara ya da teraslara dokunmak ancak bu gibi malzemeler ile mümkün olabiliyor ki Cottage Ulivo bu konuda çok yardımcı oldu.

Ve Q003, dış cephe uygulamaları ile adanın en iyi projelerinde yerini alan ürünümüz oldu. Piemme kalitesi ve modern tarzı seçilmesindeki en büyük etken sanırım. - Olcay G. A.




Vitrifiye ürünlerde, tartışmasız birinci gelen ürün Bocchi markamızla asma klozet V-Tondo ürünü oldu. Nasıl bir tasarımı var V-Tondo’nun? Neden bu kadar çok tercih edildi?


V-Tondo hem ismi ile sempatik, hem de tasarımı ile insana kendini bir kloset olmasına rağmen yakın hissettiren bir ürün. İngilizce olarak “rimless, yani Türkçe karşılığı “kanalsız” bir su akım (flush) sistemi var. Bu yine biriken kirler ve kireçler için büyük avantaj. Temizliği de daha kolay… Ve tabii ki Bocchi’nin en güzel yanının avantajını da taşıyan bir ürün. RENKLİ! Renk seçenekleri var. Fiyatı uygun. Ve kaliteli. - Münevver Ö.Ö.


V-Tondo çok yalın bir ürün. Klozetler söz konusu olduğunda, öncelikle temizlik konususundaki detaylar gündeme geliyor.Ve Bocchi, V-Tondo serisi ile büyük bir başarı elde etti bu konuda. Elbette, bunu müthiş bir fiyat avantajı ile birleştirdiğinizde, sürpriz olmuyor başarısı :) - Olcay G. A.




Armatür grubunu baktığımda da Focus çanak lavabo bataryası (31531000) ile Crometta aplike duş seti (26532400) arasında sadece 1 sayı fark gördüm. İkisi de çok beğenilmiş… Bu ürünleri öne çıkaran özellikleri nelerdir?


Çanak lavabolar çok uzun süredir, estetik olarak bulundukları mekâna kattıkları dinamik etkiden dolayı çok seviliyorlar. Çanak lavaboları kullanabilmek için kullanıcıların sadece iki seçeneği var. Ya duvardan ankastre lavabo bataryası veya uzun gövde lavabo bataryası. Birincisi seramik öncesi “iç set” ile müdahale gerektirdiğinden ikinci seçeneğin daha çok tercih edilmesi çok doğal. Crometta aplike duş seti ise bir tadilatta hem sıkıntısız hem de tepe duşu seçeneği de sunması açısından çok ilgi gördü. - Münevver Ö.Ö.


Çanak lavabolar, özellikle Konuk Wc lerde çok tercih edilen ürünlerdir. Ancak, maliyetler yükselmeye başlar böyle ürünler devreye girdiğinde. Focus çanak lavabo bataryası ise şık görüntüsü, kalitesi ve ulaşılabilir fiyatı ile rakiplerini devre dışı bırakmış gibi duruyor.

Elbette bu ürünlerin yansıra, ankastre duş sistemleri ve duş kolonları da müthiş bir başarı yakaladı. Özellikle, duş kolonları tadilat projeleri için vazgeçilmez bir ürün oldu. - Olcay G. A.




Akrilik ve kabinlerde Artemis’in Aktor 470 serisi ile en fazla satılan ürün sabit seperatör/cam olmuş. Bunun sebebi nedir sizce? Kabinler, duş tekneleri ve küvetlerin banyolardaki yeri değişiyor mu artık? Daha minimal ve kullanışlı çözümler mi tercih ediyor müşterilerimiz? Örneğin duş tekneleri artık neredeyse hiç tercih edilmiyorken, duş kanalları yükselişte…


Mekân kalitesi olarak ferahlık, açıklık hissi sizin için önemli ise, silikon ve rayların içinde biriken kirlerden uzak kalmak istiyorsanız ve mali olarak da bir duş kabinine çok yüksek rakamlı bir bütçe ayırmak istemiyorsanız, sabit seperatör tartışmasız en iyi çözüm. Müşterilerimiz de biz önerince, doğallığı ile buna yöneliyorlar. - Münevver Ö.Ö.


Daha yalın mekânlar tercih ediliyor artık. Tam da bu noktada duş kanalları ve sabit separatörler devreye giriyor... - Olcay G. A.


Resim Pinterest'ten alıntıdır.
Sabit Seperatör* - Walk in Shower


Bizim yardımcı ürünler diye adlandırdığımız grupta, Schell marka ara vanalar çok satıldı. Hatta adet olarak bakıldığında tüm gruplar içerisinde birinci olan ürün oldu! Bu ürün grubu veya ürünün kendisi ile ilgili söylemek istediğiniz bir şey var mıdır? Okuyucularımızı bilgilendirmek istediğiniz bir özelliği veya sizin kişisel fikriniz olabilir…


Burda satış bakış açısı veya mimar bakış açısı ile değil de bir “kullanıcı” bakış açısı ile cevap vermek istiyorum. Hafızamda çok kez, çamaşır makinesi veya benzeri bir cihaza müdahale için su akışını kapatmak istediğim ve vananın bir çevirmede elimde kalışı var. Özellikle sıkıştığınız ve zaten su veya tesisat ile ilgili bir problem yaşadığınız ibr anda, sizi elinizde kalan vana kadar üzebilecek bir durum yoktur herhalde. O nedenle, kaliteli ara vanalar çok önemli! :) Hele pandemi döneminde, evde kapalı iken ve tesisatçılara/tedarikçilere ulaşmak çok kolay değil iken. - Münevver Ö. Ö.


Schell’in fabrika ziyaretine gittiğimde, “ara vanalar binalar için kalbi koruyan damarlar gibidir” demişlerdi. Ve gerçenten de öyle... Sürekli kullanılmıyor olduğundan, genelde gözden kaçırılırlar. Ama kalitesiz bir ara vananın başımıza açabileceği sıkıntılar oldukça büyüktür. Bu ürün grubunda en çok Schell Sandland i kullanıyoruz, ara vana içerisinde yeralan filtre,henüz bataryaya ulaşmadan suyu temizlemeye başlıyor ve bataryalarınızı da koruma altına alıyor. Çünkü batarya ve rezervuarlarda yaşadığımız en büyük sorunlar suyun kirliliğinden ve tesisattaki atık parçalardan kaynaklanıyor. - Olcay G. A.




Parke grubunda, gerçek ahşabı ele aldığımda geçen yıl en çok satılan ürünün balıksırtı parke olduğunu görüyorum. Bu ürün nasıl bir projede kullanıldı, süreci ve sonuçları nasıldı?


Balıksırtı ve macar kesim parkelerin daha çok ilgi çekmesinde sosyal medyanın rolü bence çok büyük. Müşterilerimizden alım gücü yüksek olanlar, bu görsel şöleni şirketimiz desteği ile evlerine taşıyabilmenin mutluluğunu yaşayabildiler. Müşterilerimize bu tür hem tedariği hem de uygulaması/ montajı zor bir ürün seçeneği sunabildiğimiz için çok gururluyuz. - Münevver Ö. Ö.


Parke genel olarak çok kullandığımız bir ürün grubudur. Son dönemde ise düz döşemenin yanısıra, balıksırtı gibi özel kesimler de oldukça ilgi görüyor. Bahsi geçen parkeyi ise 4 ayrı özel konut projesinde kullandık ve kesinlikle müthiş derecede şık ve keyifli mekânlar çıktı ortaya. - Olcay G. A.




Duvar kâğıdı grubunda yeni markalarımızdan Caselio ile Moove koleksiyonu en fazla beğeniyi topladı… Ürünün detaylı adı ise UNI BLEU DOUX CHIN. Siz ne dersiniz? Beğendiniz mi?


Moove, daha önce Miro’da temsil etmediğimiz bir duvar kâğıdı serisi idi. Daha çağdaş, nefes alan, fresh tasarımları ve diğer serilere göre daha ince kâğıtlardan oluşan koleksiyonları ile daha avantajlı bir fiyat aralığında tedariği mümkün olduğu için denemek istedik. Güzel bir sonuç da aldık. Caselio - iki sözcüğün birleşmesinden oluşuyor. Casa ve Helios. “Casa” İspanyolca’da “ev” demek. “Helios” ise Yunanca’da “güneş”. Çok hoş bir birleşim olmuş ama değil mi? - Münevver Ö. Ö.


Duvar kâğıtları evin son dokunuşları ve olmazsa olmazları. Elbette çok fazla seçenek mevcut… Ama bahsi geçen duvar kâğıdının rengi ile verdiği huzur en çok beğeniyi topladı sanırım. Hepimizi, bu günlerde en büyük isteği bu değil mi? :) - Olcay G. A.



Eğlenceli ve öğretici cevaplarınız için teşekkür ederim! 2020’yi kapattık o zaman. Bir de şöyle sorayım, 2021’e nasıl başladık? Bir türlü belirlenemeyen ‘yeni normal’imizin tasarım, banyolar, ürünler ve müşteriler üzerinde nasıl etkilerini göreceğiz sizce?


2021’e nasıl mı başladık? Güzel soru. Başladık mı? diye başka bir soru ile cevap vermek istiyorum. 2020 hiç olmamış gibi. Mehter takımı gibi bir öne bir geriye gidip geliyoruz. Ama en önemlisi burdayız. Yerimizde sayıyoruz gibi görünse de aslında ilerliyoruz. Pes etmeye yakın olduğumuz noktalarda bizi “bireysellik” değil, bakım etiği, kültürü koruyor, besliyor. Banyoları tasarlarken, malzeme seçerken, kullanıcılar ürün ve fiyata eşdeğer bir oranda, zor günlerde sahada onların yanında yer alabilen şirketleri tercih ediyorlar. Bu anlamda her gün bir sınav veriyoruz ama sabırlıyız. Temsil ettiğimiz iş ortaklarından olumlu ve yaratıcı olanları örnek alarak sektöre katkımızı koymaya devam ediyoruz. - Münevver Ö. Ö.


2021'e de aynı heyecan ile başladık 2020'ye nasıl başladıysak. Önümüzde uzun ve zorlu bir yol var ve en iyi yaptığımızı yaparak, heyecan ile atacağız adımlarımızı.

Grinin hâkimiyeti devam edecek diye düşünüyorum, ama pastel renkler ile de küçük dokunuşlarımız olacak mekânlara. Grinin altın veya siyah ile dansı ise sürecek gibi, bu noktada da batarya ve aksesuarlar en göz alıcı halleri ile sahneye çıkacaklar.

İçinde olduğumuz bu süreç, her zamankinden daha fazla dayanışma ile ilerleyebileceğimiz günlerdir. İster tek bir konut olsun, ister kurumsal bir proje. Bugünün koşullarında, sadece beğenmek ya da hayal etmek yetmiyor. Beğendiğimize bütçemiz dahilinde, ihtiyaç duyduğumuz zamanda ulaşmak engeline takılıp duruyoruz. Tam da bu yüzden, satıcı-müşteri ilişkisinin çok ötesinde durmak ve “biz” olmak çabasıdır verdiğimiz. - Olcay G. A.



 


Çok teşekkürler! Önermek istediğiniz birer kitap ile bitirebiliriz…


Ben Cem Seymen'in "Özgürlüğün Rengi Mavidir" isimli kitabını önerebilirim. Çok ustalıkla yazılmış bir edebiyat eseri değil ama çok yürekten. Türkiye ve Dünya'nın içinde bulunduğu krizden çıkması için yapılması gerekenlerle ilgili böbürlenmeden, kibirden uzak çok içten çığlıklar atan bir ses... - Münevver Ö.Ö.

George Orwell 1984 diyeceğim. - Olcay G. A.












 

Yukarıda okumuş olduğunuz sohbetimizden umarım en az bizim kadar keyif almışsınızdır.


Öğrenmek istediğiniz, merak ettiğiniz konuları bize sosyal medya hesaplarımız veya aşağıdaki iletişim bilgilerimizden iletebilirsiniz.


0392 223 87 82 | 053 820 27 56 | info@mirodesignroom.com


*Sabit seperatör resmi temsili olarak Pinterest'ten alınmıştır. https://www.pinterest.com/pin/859695016351227929/


Hazırlayan ve düzenleyen: Jasmine Dinand

Miro Designroom, Pazarlama Yöneticisi ve Satınalma Sorumlusu


107 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page